Hlavní navigace

ACTA – ohrožení svobody

28. 1. 2012 16:44 (aktualizováno) Michal Breškovec

Poslední dobou se velmi řeší věci jako ACTA, SOPA, PIPA a kauza Megaupload, a to je správné, protože tato témata jsou velmi důležitá a dotýkají se nás všech, včetně těch, kteří o tomto tématu netuší, nezajímá je to, či jen prostě nechápou o čem je řeč. Velmi často se pak diskuze stáčí ke sdílení děl chráněných kopírovacím monopolem na Internetu a dopadu těchto aktivit na jednu, či druhou stranu sporu.

Osobně se domnívám, že se jedná o problém marginální a ve své podstatě nedůležitý. Proč? Jednoduše pro to, že se neděje nic neobvyklého, co by zde již mnohokrát v historii nebylo. Vlivem technologického pokroku a s tím spojeným vývojem společnosti prostě starý model umírá a plynule jej nahrazuje nový, který odpovídá nově nastoleným podmínkám. To, zda a kdo na tom bude profitovat, či ztratí, závisí čistě na subjektech daného trhu, toho, jak jsou schopny se novým podmínkám přizpůsobit, přicházet s inovacemi, novými službami svým zákazníkům atd. To je naprosto běžné ve všech průmyslových odvětvích, proč by tedy „zábavní“ průmysl měl být výjimkou.

Téma, které pokládám v souvislosti se zmiňovanými zákony, smlouvami a kauzami za mnohem podstatnější je otázka zachování občanských a osobních svobod, média a Internet bez cenzury a soukromí nás všech. Všechny tyto principy jsou v současnosti ohroženy ve prospěch nadnárodních skupin disponujících obrovským kapitálem, prostřednictvím kterého tlačí (lobbují a uplácejí) na zástupce vlád a zákonodárce, aby ochránili svůj (vlastní vinou) skomírající byznys.

Pochopitelně některé vlády zemí zmítaných ekonomickými problémy a nepokoji (např. USA) utahování šroubů a větší kontrolu nad obyvatelstvem vítají a rády tyto praktiky podporují a maskují je za boj s piráty, terorismem, dětskou pornografií atd. Přiznám se, že jsem velmi nemile překvapen, že v naší zemi, kde desítky let vládl totalitní komunistický režim, jsou hlavními zastánci těchto totalitních zákonů, smluv a praktik hlavně zástupci a příznivci takzvané pravice, očekával bych spíše přesný opak, tedy boj za svobody občanů, volný trh a konkurenční prostředí s rovnými podmínkami.

Nicméně se snad konečně blýská na lepší časy. Vypadá to, že občané celé Evropy se probouzejí z letargie a začínají o sobě dávat vědět. Dokonce média (alespoň ta veřejnoprávní a méně vázaná na kapitál nadnárodních korporací) už pochopila, že je něco špatně, pomalu mění striktně protipirátskou rétoriku a dávají větší prostor k diskuzi zástupcům obou stran, kde se konečně začínají ukazovat polopravdy i vyslovené lži, kterými nás tu zástupci různých protipirátských organizací a lobbistických skupin léta krmili.

Nezbývá než říci, jen houšť a větší kapky.

Sdílet