Hlavní navigace

Linux mi doma šetří peníze..., ale co firma?

13. 12. 2013 11:05 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Ve firmě se vždycky řeší náklady na IT celkově a v mojí domácnosti je to stejné. Mohl bych to zakončit jednou větou, že pro firmu jsou v celkových nákladech většinou levnější Windows, ale trochu to rozvedu a upřesním.

Totiž cena licence Windows vůbec není podstatná, ale jde o provozní náklady. Licence na Windows je jednorázová na relativně dlouhou dobu. Když začnu u mojí domácnosti a uvedu absurdní příklad, že Windows jsou zdarma a licence na Linux stojí 1000Kč na 2 roky, tak zvolím Linux. Ne proto, že jsem zarytý linuxák, ale proto, že mi to ušetří peníze za hardware resp. celkové náklady na provoz domácí sítě se čtyřmi počítači. Je to jednoduché: v okamžiku, kdybych měl používat Windows, znamená to pro mě investovat do hardware u čtyř počítačů, pokud bych používal například Windows 7. Když jedu na Linuxu (Debian 7.x LXDE), tak můžu používat bez problémů 4 starší počítače a jsou dobře použitelné, co se týká rychlosti. V tomhle případě mi Linux šetří peníze za nový hardware.

A ve firmě?

Ve firmě je největší problém v provozních nákladech na správce počítačů s Linuxem. Jsou prostě dražší na vejplatě. Vůbec nejde o cenu licence Windows a o Linux, který je zdarma. V tomhle ty peníze nejsou. Ve firmě by se dalo například ušetřit také na hardwaru. Pokud budu předpokládat, že někde v kanceláři běží starší PC s Windows XP a k práci je potřeba jen MS Office a ten PC začíná být pro práci pomalý… co s tím? Licence na novější Windows řešit nemusíme, MS Office je taky licenčně zajištěný, firma má hromadnou licenci a v tomhle tedy ty peníze nejsou. Peníze jsou v novém hardwaru, který je potřeba nakoupit. Řešení s Linuxem, by ušetřilo peníze za nový hardware. MS Office až do verze 2010 se dá bez problémů zprovoznit pod PlayOnLinux (wine). A aby byl PC rychlejší než původní kombinace Windows XP+MS Office, použijeme odlehčený linuxový desktop. Napsal jsem o použitelné konfiguraci dva články [1],[2]. Vzhled jako Windows XP k tomu samba a víc běžný uživatel ve firmě nepotřebuje, pokud používá jen MS Office. Na takový desktop není třeba linuxový správce a instalaci podle návodu zvládla i manželka, která počítačům nerozumí.

Nelze se na nasazení Linuxu dívat s klapkami na očích a bezhlavě ho nasazovat a nekoukat na celkové náklady na provoz. Každá situace v domácnosti i ve firmě je jiná. Bohužel to v mnoha případech vyhrávají Windows, protože jde o peníze. Větší firemní síť s Windows s mnoha PC vyjde levněji v provozních nákladech na vejplatě správce sítě. Licence na Windows je v celkových nákladech zanedbatelná.

Sdílet