Hlavní navigace

Pavel Chalupa - blog

  • Geometrická úloha na víkend

    Napadla mě geometrická úloha, tak se tady s ní chci podělit a zjistit jestli má nějaké zajímavé řešení. Máte úsečku 18 cm. Máte běžné rovné (bez pravého úhlu) pravítko přibližně délky 30cm. Na pravítku však nejsou klasická označení mm a cm. Máte tužku a kružítko. Výsledkem úlohy by měly být dvě úsečky: jedna 10cm a druhá 1cm a to přesně. Nesmíte použít žádné měřidlo, ale pouze kružítko, tužku a pravítko bez značení cm a mm. Proveďte důkaz vzorcem.
    15. 5. 2010 11:49
  • Nečekané vlastnosti mého spam filtru

    Kdysi jsem tu psal o smíšených pocitech programátora při prvním zkušebním spuštění svého algoritmu ve hře Kameny a sám jsem byl poražen svým algoritmem. Po pár letech využívání svého spam filtru jsem však narazil na nečekané vlastnosti tohoto filtru, které jsou daleko zajímavější, než to, že vás porazí vlastní výtvor umělé inteligence.
    7. 5. 2010 9:51
  • Propagační kupony Google AdWords na 1000 Kč

    Určitě nejsem sám, kdo v nedávné době obdržel propagační kupon od Google v hodnotě 1000 Kč. A já říkám: tohle je klamavá reklama. Nejen že se ve vysvětlujícím dopise ohánějí 1000 Kč ZDARMA atd., ale vyloženě lžou a dělají ze mě osla. Pročetl jsem co se dalo a stejně jsem to pořádně nepochopil. Odeslal jsem dotaz na e-mail zákaznické podpory a odpověděli mi. Skutečnost je taková, že vstupní poplatek je 150 Kč. Dobré je, že si ho následně odečtou z kuponu, takže zbývá 850 Kč…
    3. 2. 2010 22:14 (aktualizováno)
  • Google DNS... co ještě Google nemá?

    Sleduji Google co všechno nabízí a tohle mě docela překvapilo, i když to při troše zamyšlení překvapující ani není. Google rozjel vlastní free DNS. Používám už dlouho OpenDNS a nemůžu si ho vynachválit. Chodím na relativně obskurní weby (které se týkají linuxu) a muj provider je v keši prostě nemá a po pár neúspěšných pokusech typu: „web nenalezen“ jsem skončil u OpenDNS. Providerovo DNS to našlo vždy až na druhý pokus, kdy se sám providerův DNS dotázal někde jinde.
  • Jeden vzdělávací kurz a souvislost s Linuxem

    Asi před dvěma lety jsem se zůčastnil jednoho vzdělávacího kurzu. Část se týkala schopnosti odhadnout zacílení na zákaznickou obec a získání maximálního procentuelního podílu zájmu. A v tom je celý problém. Člověk zabývající se Linuxem, je v principu odlišně uvažující tvor a jeho způsob myšlení je odlišný. Nedokáže se vcítit do role jakoby většinového člověka na trhu čehokoliv. Je sice možné se této dovednosti naučit, ale jde to proti přirozenosti jeho uvažování…
    14. 9. 2009 12:10
  • Budoucnost se předpovídat nemá, zejména v IT

    Slashdot odkazuje na vizionářský článek o budoucnosti mobilních zařízení. Mě však zaujal jeden příspěvek v diskusi. Ten zmiňuje konvergenci telefonu a PC, ale vyzdvihuje roli telefonu (smartphone) jako primárního zařízení. Celý počítač si budete nosit s sebou v podobě smartphonu a kamkoliv přijdete, připojíte pouze monitor, klávesnici a myš.
    22. 8. 2009 23:23 (aktualizováno)
  • K čemu je dobrý firemní e-mail GE Money?

    Klasický spam se dá filtrovat, ale tohle je pro mě novinka. Spam, který přišel z GE Money. Podle hlavičky i obsahu mailu, není nejmenších pochyb, že to dotyčná osoba skutečně poslala z firemního mailu. Když se podíváte na obsah webu, tak je to nějaké „letadlo“ – každý tomu říká jinak, ale princip je stejný.
    16. 8. 2009 2:27 (aktualizováno)
  • Audio a video komunikace na netu

    Určitě jste zaregistrovali nějaké zvěsti o možném „vypnutí“ Skype. Hledal jsem na webu a našel jsem pár zajímavostí/informací týkajících se tohoto tématu. Skype tu existuje poměrně dlouho, ale že by se mělo objevit nějaké řešení s podobnou funkčností v oblasti free software to nevypadá. Google protlačuje rozšíření XMPP protokolu o hlas ve svém Google Talku. To je asi jediný pokrok, který se v této oblasti dosud projevil…
  • Proč je chybou používat Ubuntu

    Proč by to mělo být chybou, když je to nejrozšířenější distribuce? Protože chci propagovat jinou distribuci a tu zaručeně nejlepší? Ale kdepak, problém je úplně jinde. Jednotlivé distribuce Linuxu jsou kolektivní práce mnoha lidí a podívejte se jak se podílí (v procentech) jednotliví tvůrci distribucí na tvorbě základních stavebních kamenů, ze kterých se každá distribuce skládá. Ubuntu doslova pouze bere hotovou práci jiných a veze se na hype své popularity…
  • Linux v podání HP

    Novinka od Hewlett Packard – HP Mini 1000 Mi Edition – podle mě ukazuje cestu správným směrem v návrhu uživatelského rozhraní. HP uvedlo na trh netbook s předinstalovaným Linuxem. Pod povrchem je to distribuce Ubuntu 8.04. Vzhledem a jednoduchostí však připomíná spíše ovládání televize či jiné spotřební elektroniky. Tohle je přesně to, co Linuxu chybí: profesionální návrh uživatelského rozhraní.