Hlavní navigace

Workshop ARIA aplikací

30. 9. 2011 10:14 (aktualizováno) akademie

Přístupnosti interaktivních webových aplikací.

Dnešní svět webu si již nedovedeme představit bez tzv. bohatých internetových aplikací (RIA). Jsou přívětivé, interaktivní a zvládají vše, co dříve zvládala pouze desktopová aplikace.

Je tomu tak ale doopravdy? Položme si několik otázek týkajících se ovládání takové aplikace a uvidíme, že RIA aplikace mají (ve srovnání s desktopovými aplikacemi) ještě co dohánět. Co ovládání klávesnicí? Jak se pohybovat po rozsáhlé tabulce? Co se stane, když zmáčknete klávesu enter? A co když stisknete tlačítko back? To už je podstatně horší. Představme si ale ještě zajímavější situaci – použití vaší oblíbené aplikace na chytrém telefonu. Pokud programátoři nevytvořili zbrusu novou verzi optimalizovanou pro mobily, tak zažijete velmi krušné chvilky – nedokážete se na stránce zorientovat, nedozvíte se, že se někde na stránce něco změnilo, protože to není vidět (tak jako na velké obrazovce), nedokážete se za chůze prstem trefit do velmi malého odkazu.

Stejné a často ještě horší problémy zažívá též člověk s postižením – zejména zrakovým nebo motorickým.

Existuje nějaké řešení? Ano, nazývá se ARIA (http://www.w3.org/WAI/in­tro/aria.php/). Zjednodušeně řečeno jde se o rozšíření HTML, které výše zmíněné problémy elegantně řeší bez omezení bohatosti RIA aplikací. Tento vznikající standard (doporučení) skupiny W3C (http://www.w3.org/) řeší nejen lepší použitelnost a přístupnost RIA aplikací, ale také lepší udržitelnosti vývoje takových aplikací.

Základní informace o kurzu
Datum konání: otevřený termín, od 8 hod
Místo konání: školící místnost Internet Info, Milady Horákové 109, Praha 6
Počet účastníků: maximálně 15
Rozsah školení: 8 hodin s přestávkou na oběd (v ceně)
Potřebné znalosti:
Lektor: Ing. Karel Šimek, Ing. Miroslav Karšulín
Cena: 3450 Kč (informujte se o možnostech slev)

*) Cena je uvedena bez DPH a je třeba ji zaplatit dopředu proti zálohové faktuře, kterou účastníkům zašleme na základě jejich objednávky.

Náplň workshopu ARIA aplikací

8:00 – 9:00 Úvod 30min
Obsah
Pravidla
Cíl a náplň
Úvod
Porozumění přístupnosti (a11y) 50min
Historie a důvody vzniku
RIA
Důležitost standardů
Problémy přístupnosti RIA + řešení
Přestávka 10min
ARIA 50min
Dokumenty
Komunikační diagramy
ARIA role a atributy (Roles, attributes)
Koncepty
Živé ukázky s NVDA
Přestávka 10min
Laboratoř 90min
Cíle a materiály
Nástroje, nastavení
Vývoj krok za krokem
Implementace přístupných komponent
12:00 – 13:00 Oběd 60min
13:00 – 16:30 RIA aplikace 3:30min
Zhodnocení „laboratoře“ a diskuze
Implementace přístupných aplikací
– ARIA landmarks
– Role a atributy
– Klávesová navigace
– Vyhodnocení přístupnosti
Přestávka 15min
16:45–17:15 Shrnutí 30min
Zhodnocení vyvinutých aplikací
Diskuze nad vývojem ARIA
Ukončení workshopu

Lektoři

Ing. Miroslav Karšulín

Vystudoval ČVUT v Praze, Fakultu elektrotechnickou, studijní program elektrotechnika a informatika. Je autorem diplomové práce Webtoolkit for Accessible Rich Internet Application (ARIA) development. Spolupracuje na projektu SUCESS, kde se zabývá problematikou přístupnosti RIA aplikací se zaměřením na nevidomé uživatele Spolupracuje na vývoji nástrojů pro podporu vývoje ARIA aplikací.

Ing. Karel Šimek

Vystudoval ČVUT v Praze, Fakultu elektrotechnickou, studijní program elektrotechnika a informatika Problematiku použitelnosti studoval také v zahraničí. Je autorem diplomové práce Accessibility of interactive web applications based on WAI-ARIA. Spolupracoval na projektu SUCESS, kde se zabýval problematikou přístupnosti RIA aplikací se zaměřením na nevidomé uživatele.

Závazná registrace

Rezervujte si místo na školení již dnes. Na kurz či seminář se můžete přihlásit prostřednictvím níže uvedeného formuláře. Do položky Vaše zpráva pak vložte své fakturační údaje, případně počet účastníků, které chcete přihlásit.

[contact-form 25 „Workshop ARIA aplikací“]

Sdílet